Egy korábbi cikkemben megemlítettem a rádiókat, mint a zenészek egyik bevételi forrását. De a rendszert nagyjából átlátva, még én is képzavarban voltam, a rendszer működése kapcsán. Hogyan lesz pénze az előadónak akkor, ha a műveit leadják a rádióban? Aki válaszol: Bíró Zsolt.

A nagyközönség Dred művésznéven ismer, de sokan talán nem is tudják, hogy a hétköznapi életben az Artisjus küldöttgyűlésének tagja vagy. Mivel foglalkozik a küldöttgyűlés?

A küldöttgyűlés az Artisjus Egyesület legfőbb szerve. Olyasmi, mint az országgyűlés, a megválasztott képviselők irányítják az Artisjus működését. Hosszas előkészítő munka után ez a grémium dönt a szervezet működési szabályairól beleértve a jogdíjfelosztást is.

Mivel foglalkozik az Artisjus?

A közös jogkezelés elsősorban azokon a területeken létezik, ahol sem a szerzők nem képesek egyenként ellenőrizni a felhasználásokat, sem a felhasználók nem képesek egyenként megkeresni a szerzőket azért, hogy engedélyt kérjenek tőlük. A szerzők már jó ideje nincsenek abban a helyzetben, hogy minden alkalommal egyedileg engedélyezzék zeneműveik felhasználásait. Ennek a problémának a kezelésére jött létre világszerte – Magyarországon is immár több mint 100 éve – a "közös jogkezelés" intézménye. Az Artisjus jogdíjat szed be és oszt fel a zeneművek élő előadása, gépzenei elhangzása, rádiós és televíziós sugárzása, hangfelvétel-kiadása, internetes közvetítése után. Emellett az üres hordozó díjak zeneszerzői részét is mi osztjuk fel.

A legtöbb zenész nem foglalkozik az Artisjus működési mechanizmusával, éppen ezért nem feltétlenül látják át, hogy miként lesz kézzelfogható pénz az Artisjus tevékenységéből.

A rádiós elhangzások után keletkező jogdíjakat az Artisjus egyes csatornáknál adatszolgáltatás alapján osztja fel, más rádióknál a zenei ujjlenyomat technológia segítségével. A jogdíjak kifizetése a szerzők részére évente egyszer, májusban történik. A rádiók nem művenkénti, hanem bevételeik százalékában meghatározott (2-4%-os) jogdíjat fizetnek. A rádiók esetében a műsor minden másodpercét logolja a számítógép, így pontosan tudható, hogy melyik dal hányszor, milyen hosszúságban hangzott el.

Hogyan lesz játszási adatokból jogdíj?

A rádiós felosztás pont-alapú. Ez azt jelenti, hogy minden elhangzási adatot először lefordítunk pontokra, és a felosztásba kerülő teljes jogdíjösszeget ezen pontok alapján osztunk szét. A pontok száma függ a mű hosszúságától, műfajától és az elhangzási jellegétől (konkrét-, szignál-, háttér-, reklámzene). Az elhangzásokra jutó jogdíj összege természetesen függ az adott rádióadó befizetésétől is. Ugyanazon mű ugyanolyan hosszúságú elhangzása egy nagyobb bevételt elérő, tehát magasabb jogdíjat befizető rádióban arányosan több felosztott jogdíjat eredményez a szerzőnek.

Mi a helyzet azokkal a csatornákkal, amelyek nem szolgáltatnak műsoradatokat?

Ma már azon rádiócsatornák elhangzásai is be tudnak kerülni a jogdíjfelosztásba, amelyek nem szolgáltatnak műsoradatokat. Az Artisjus 2012 óta audio ujjlenyomat technológia segítségével automatikusan, emberi beavatkozás nélkül is be tudja azonosítani a csatornákon elhangzott műveket, hogy a szerzők abból jogdíjat kapjanak.

Mi a helyzet az Online rádiókkal?

Természetesen az online rádiók is fizetnek jogdíjat, azonban általánosságban a netrádiók nem rendelkeznek túl nagy bevétellel, így az egy dalra jutó jogdíj sem túl nem túl nagy.

Az Artisjushoz bejelentett művekhez egy ISWC kódot ad. Van-e valami jelentősége a kódnak a lejátszások beazonosításában?

A könyvekhez hasonlóan a zeneművek is rendelkeznek nemzetközi azonosító számmal, ez az ISWC (International Standard Musical Work Code), amelynek a kiosztását Magyarországon az Artisjus végzi. A kód segítségével a külföldi jogvédő társaságok könnyedén beazonosíthatják a magyar műveket, az utánuk befizetett jogdíjakat pedig az Artisjuson keresztül elszámolhatják a magyar jogosultaknak. A zeneszámok Youtube-ra való feltöltésekor is érdemes megadni ezt a kódszámot a mű egyértelmű beazonosításához. Így az ebből a forrásból beérkező jogdíjak biztosan a jogosultakhoz fognak eljutni.

További cikkek

Comment Form is loading comments...