Samson Servo 120

Idősebb olvasóim bizonyára hallottak már a Yamaha NS-10 passzív hangfalakról. Számtalan stúdióban megtalálható hangfalról beszélünk, amelynek legfőbb erényét nem a linearitásban találhatjuk. Az évek során számtalan utánzata is megjelent, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek meg sem közelítik a Yamaha eredeti variánsait. Az aki leakaszt egy ilyen régiséget valahonnan, annak azonban számolnia kell azzal, hogy ha a kompromisszum nélküli minőséget akarja kihozni a hangfalból, akkor a hozzá vásárolt erősítőnek akár több milliós értékűnek kell lennie. Fontos, hogy ezek a hangfalak nem szólnak szépen! Ha csupán zenét szeretnénk hallgatni rajta, csúnya meglepetések érhetnek, Ennek a hangfalnak a célja, hogy a mixing szakember könnyebben megtalálja az esetleges keverési hibákat az anyagban. Ilyen körülmények között talán érthető, ha nem mindegy milyen erősítőre van kötve a hangfal. Jómagam sokat kutattam a témában, mire találtam egy olyan erősítőt amely nem vészesen drága, magyar költségvetésben megállja a helyét, ugyanakkor a minősége hozza az elvárhatót. Végül arra jutottam, hogy ennél olcsóbb erősítővel nem azt kapjuk amit szeretnénk.

Szóval beszereztem a Samson Servo 120-as erősítőt. A hangfalam a legrégebbi típusok közé tartozik, így a paraméterek alapján bőven elég a 120-as verzió. Nagyobb teljesítményű erősítőre egyszerűen nincs szükség, az erősítő így is bőven meghajtja a hangfalakat.

Az egyik előnye a készüléknek a jó hangminőségen kívül, hogy mindössze 1U magas és bár szűk a hely, az eszköz mégsem melegedik annyira, hogy külön hűtést kellene neki biztosítani. Nincs ventilátor ami zajt okozna.

A hangszóró elnémítható egy gombbal, de plusz kikapcsolásvédelme is van, tehát az eszköz kikapcsolásakor a hangfal nem pattog, Némítja a csatornát, így védi a hangszórókat.

A készülék anyagminősége határozottan jó, nem érzem, hogy bármit is kispóroltak volna belőle.

Az erősítő jelzaj viszonya 105 dB ami bőven elég. Ami viszont nagyon fontos, hogy a harmonikus torzítás, a THD érték kifejezetten alacsony. Ez elengedhetetlen a jó minőségű hangzáshoz, ez az eszköz pedig kitűnő ebből a szempontból.

Ha kisebb teljesítményű hangfalaid vannak, ajánlott ezzel az erősítővel használni. De a gyártónak van egy 200 Wattos változata is, nagyjából ugyanezekkel a tulajdonságokkal. Három éve használom minden probléma nélkül és kijelenthetem, hogy nagyon jól szól, az alacsony ára ellenére egy cseppnyi kompromisszumot sem érzékelek.