Az árak tájékoztató jellegűek és rugalmasak.

Mennyibe kerül egy Popzene elkészítése?

Mire is való a popzene? A popzenét talán a legegyszerűbb összehasonlítani egy popcorn filmmel, ahol a közönség azért megy a moziba, hogy szórakozzon egyet és kikapcsolja magában a hétköznapi gondokat. Nagyjából erre való a popzene is. A legtöbb esetben nem várhatunk mélyenszántó gondolatokat a dalszövegtől, és sokszor a zene hangszerelése dallamvilága is egyszerűbben értelmezhető. Szóval a popzene célja, hogy az előadó pénzt keressen, a hallgató pedig jól szórakozzon a végeredményen. Ezt azonban nem is olyan egyszerű megvalósítani. Hogyan lehet olyan zenét készíteni amiért a tömeg megőrül, a rádiók is hajlandóak játszani és az együttes, zenekar, zeneszerző számára is vállalható minőségű?

Egy erre kiképzett rutinos zeneszerző képes rá. És innentől jön a nagy találós kérdés: Mennyibe fáj ez egy olyan együttesnek, előadónak aki nem maga készíti a zenéit. Egy olyan dal ami arra készült, hogy maximálisan manipulálja – pozitív értelemben- a hallgatót nálam 300.000-500.000 Forint között mozog.. Ezért a pénzért olyan zenét kapsz, hogy leesik az állad! Biztos felteszed a kérdést: Fél milla? Megőrült ez? Dehogy. Csak tudom, hogy a piac ezen szegmensébe csak azok tudnak betörni akik itt üzletileg gondolkodnak. Akinek fáj egy iPhone ára egy zenéért az menthetetlenül elbukik. Ami a zenével jár. Énekfelvétel, mixing, mastering.

Szakma által is elfogadott popzene:

Ennek a zenei ágnak is megvan a maga hallgatósága, de kisebb a népszerűsége, mert már nem a 10-20 éves korosztályt célozza be. Alapvető szabály, hogy még könnyebben emészthetőnek kell lennie, de legyenek a zenében furfangos részek, akár szövegben, akár hangszerben, vagy egy váratlan de jó dallamban. Ha ez netán nincs, ellensúlyozni kell akusztikus hangszerrel, vagy olyan elektronikus hanggal ami meghatározza a művet. A dalszöveg itt már lehet elgondolkodtató is. Egy ilyen dalt nehezebb összehozni, sokat kell agyalni, mert nem az alapvető ösztönökre hat a zene, hanem érzelmekre, hangulatokra, ezáltal sokkal szofisztikáltabb. Egy ilyen dal nálam 500.000 - 700.000 forintos tétel énekfelvétellel, mixinggel, masteringgel.

Nem magyar színvonalra alkotott zene:

Az amerikai mainstream zenéket hagyjuk. Itt most olyan dalokról beszélünk, amelyek egy zenész számára a mennyországgal egyenlőek. A dal legapróbb hangja is maga az álom, vagy 10-szer visszahallgatod, mert annyira minőségi az egész cucc. Sajnos ez az a zene, amire ma Magyarországon alig van igény. Mivel a hallgatók száma korlátozott, éppen ezért kár belefektetni azt a rengeteg hitet, energiát és pénzt, hogy aztán abban reménykedjünk, ezzel a dallal megváltjuk a világot. Esküszöm, nem a pesszimizmus beszél belőlem, csupán a realitás. Egy ilyen dal megalkotása valóban művészet, de ilyen megrendelésnek csak akkor van értelme, ha kellő erőforrás áll a rendelkezésre felfuttatni az előadót a csúcsra. Van pénz dögivel, van egy megbízható menedzser aki hosszú távban gondolkozik. Itt már az ár is meghatározhatatlan, mert projekt szinten kell gondolkodni, minden egyedi.

Rockzene:

Bevallom őszintén, hogy nem az én műfajom. Az általam alkotott rockzenék jellemzői, hogy még mindig túlságosan a popzenék sémáira épülnek. Ez lehet egyeseknek jó hír és lehet rossz is, ha velem akart dolgozni. Ráadásul itt nagyon sokat számít a hangszerek minősége is. Ha valaki egy olcsó recsegő gitárból akar Brit minőségű hangzást kicsiholni, az értelemszerűen lehetetlen. Ilyenkor már trükközni kell. Rockzene esetében a legritkább, hogy engem kérnek egy komplett dal megalkotására, inkább az az általános, hogy a dal már létezik és fel kellene venni, vagy már fel is van véve, ki kellene keverni, hozzáadni valami pluszt. Az én stúdiómban ének, gitárfelvétel lehetséges, de dobot nem tudok felvenni, nem erre terveztem a stúdiót. Ugyanakkor a sampleres dobok több esetben célravezetőbbek mint a felvett dobok. Jobb lehet a hangzás, tűpontos a tempó. Ha a segítségemet kéred, nagyon szívesen segítek! Vedd fel velem a kapcsolatot, és megbeszéljük a lehetőségeket.

Hozott dal:

Jó esetben a meglévő dalt csak keverni kell. Ennek költsége nagyjából 60 - 150.000 Forint.

Hozott dal tupírozással:

Ha nem elég a felvett anyag, pótolni kell, akkor az összeg 150.000 és 300.000 Forint között mozog.

Énekfelvétel:

Ha nincs ének, vagy egyszerűen nem jó és újra kell venni, dalfüggő, hogy mennyibe kerül az énekfelvétel. Egy borzasztóan egyszerű négysoros ének úgy 30.ezer forintos tétel is lehet. Egy rendkívül összetett verse, bridge, refrén, modulált refrén, vastag vokállal akár a 250.000-es tételt is elérheti.

Végszó:

Mindezekből látszik, hogy az ár meghatározását befolyásolja a zene és a szöveg típusa ezért az árak csak tájékoztató jellegűek, hogy te magad belődd az árat. Igen tudom, hogy egyszerűbb lenne óradíjjal számolni, de nem vagyok az óradíj híve. Ha mégis számszerűsítenem kellene, akkor nagyjából 15.000 forintos óradíjra jönne ki a díjam.