Mixing:

Az elkészült dal, végleges keverését sokan maguk vállalják be. Nincs is ezzel semmi gond, de a tapasztalat hiánya miatt sok önállóan kevert anyag hemzseg a hibáktól és ez sokat ront a hallgatói élményen. Néha bizony szinte csodát kell tenni a zenével. Ráadásul tízből nyolc esetben a legnagyobb baj az éneksávokkal van. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az énekes nem képzett, másrészt a szakmai tudás hiánya miatt nem tudják kijavítani az éneksáv hibáit, illetve az énekest nem instruálta senki, ezért nem is tudhatta, hogy az amit csinál miért rossz. Értelemszerűen rossz esetben ezeket a hibákat el kell maszkolni, ha már eltüntetni nem lehet, jó esetben a dal feltupírozható olyanra, amilyennek megálmodták, de ehhez kell egy szakértő. A mixing szakember ezt a feladatot látja el. A rossz dalból jobbat csinál, a jó dalból mégjobbat.

Nálam a következőképpen történik a folyamat. A megrendelő elküldi a zenét egy mp3-ban amit én meghallgatok. Ez alapján megállapítom, hogy hol vannak problémák, mennyire lehet kidolgozni a zenét keveréssel. Ha valami nem tetszik, hangszerelési javaslatot is adok. Ha erre nincs szükség elmondom a megrendelőnek mire van szükségem. Gyakorlatilag az összes sávra külön-külön renderelve sztereóban. Ha tetszik egy effekt valamelyik hangon, akkor azt kérem effektezve és effekt nélkül is. De alapvetően egy sávot sem szabad elküldeni reverb, delay, chorus effektekkel. Ha külön felhívom a figyelmet rá, akkor az EQ beállítások törlését is kérem, de ez már dalfüggő. Amennyiben a dalt StudioOne-ban készítették, akkor nem kell sávozni, azt én is be tudom olvasni. A sávok 24bit 48kHz beállítással legyenek exportálva. Ha a megrendelő ragaszkodik a nagyobb felbontáshoz, nem probléma, de sok értelme nincs 32 bites 192 kHz-es sávokkal dolgozni.

Egy átlagos dal keverési ideje úgy 1-4 nap között mozog. Azaz a dal keverve van, az ének javítva és hagytam időt magamnak arra, hogy friss füllel visszaellenőrizzem mit csináltam az előző nap. A dalt a megrendelő egy digitális masterrel és egy master nélküli verzióban kapja meg, illetve stem sávokat is készítek egy esetleges későbbi master esetére. A keverés ára ezekkel a folyamatokkal 150.000 forintot tesz ki.