Mastering készítése

Alapvetően három mastering típus létezik a zene mastering esetében. Az egyik a teljesen digitális, a másik a teljesen analóg és a harmadik a kevert analóg/digitális. Itt bizonyos munkafázisokat digitálisan végzünk, míg ami jót tesz az anyagnak azt az analóg vasakra küldjük. A legtöbb esetben elegendő a digitális mastering használata, azonban ha a dal megköveteli, akkor jöhet az analóg, ami néha jobb eredményt nyújt mint a digitális. Mivel az analóg rendszer nem szoftveres, éppen ezért pepcselősebb és egyúttal drágább is.

A nyersanyagot kaphatom egy sima sztereó zeneként, vagy úgynevezett Stem anyagként, ahol a dobszekciót, szintiszekciót, gitárszekciót, éneket elkülönítve kapom effektezve, de nem kapok meg minden hangsávot külön-külön. Ilyenkor lehetőségem van finomítani az arányokon, miközben a végeredmény jobb minőségű lehet egy sima sztereó zene masteringjéhez képest. Árban nálam nincs különbség a sztereó és a stem master között.

A stem sávokat, vagy a sztereó sávot wav, flac és aiff formátumban tudom befogadni. A bitmélység lehetőleg 24 bit vagy nagyobb, a Hz pedig minimum 44.100. Az mp3 sávokat lehetőleg kerüljük, ilyet csak speciális esetben küldj! (Például, ha elveszett a zene és csak ez maradt.)

  • Digitális Mastering ára: 15.000 Ft / dal.
  • Kevert mastering ára: 20.000 Ft/ dal.
  • Analóg mastering ára: 25.000 Ft/ dal.

  • Mennyiségi kedvezmény van. Az első három dal a fent megadott áron mozog, minden utána lévő dal 5.000 forintos kedvezménnyel készül.

    Az elkészült master kérésre több standard szerint lesz renderelve, azaz külön rendert kapnak a CD, Youtube, Spotify, Apple music irányelvei szerinti beállítások.

    3D mastering:

    Lehetőség van a sima sztereó zenéket térhatásúvá alakítani. A legtöbb automatikus eljárás sajnos gagyi, és bár technikailag megtörténik az átalakítás, a végeredmény mégis csalódást keltő. Ebben segít a manuális 3D mastering, ahol a sztereó zenét egy modern eljárással szétbontjuk összetevőikre és ez alapján hajtjuk végre a Dolby Atmos keverést. Ezáltal ez már inkább a mixing irányába mutató eljárás, de mégis a mastering munkafolyamatokba tettem, mert egy már elkészült művet alakítunk át egy másik zenei formátummá. Az automatikus konvertáláshoz képest messze jobb élményt kapunk. Ennek a folyamatnak az ára 60.000 Ft/ dal.