Focal Alpha 80 három év használat után.

Sok hangfaltesztelő általában az első benyomások alapján hoz döntést egy-egy hangfal tudása tekintetében, de mi van akkor, ha az adott hangfalat valaki már több éve használja? Nos itt az alkalom elmondani a véleményemet a Focal Alpha 80-as hangfal kapcsán.

Kezdjük az előnyeivel: A mély frekvenciák megjelenése egészen elképesztő. Nem csak hangerőben hozza azt amit kell, de az alacsonyabb frekvenciákat is kitűnően hozza ki, ami a keverésnél határozottan előnyös. A mélyek nem maszatolnak, egyértelműen hallatszik, hogy az adott hang hol szólal meg hangmagasságban. Lomhább hangfalakon a mély csak egy értelmezhetetlen búgásként jelenik meg. Itt erről szó sincs, a mix tökéletesen érthető..Másik nagy előnye, hogy magasabb hangerőn sem torzít, a hang tiszta marad.

A Tranziensek kitűnőek. Ami pattogó hang, az ezen a hangfalon nem tűnik el, tisztán érthető. Keveréskor ez is rendkívül előnyös.

Bár számomra nem mérvadó, de meg kell említenem, hogy a hangfal hangereje elég nagy, nem erőlködik.

Vannak azonban hátrányok is. A térérzet fenomenális, ugyanakkor ez csak akkor hozza a maximumot, ha a hallgató a hangszórók tengelyvonalán hallgatja a zenét, vagy a hangfalak minimum két méterre vannak a hallgatótól. Ennél szűkebb hallgatási távolságból egy kisebb elmozdulás a tengelyvonaltól, már hátrányosan érinti az élményt, olyannyira, hogy az már problémákat okoz a mixben. Együtt lehet vele élni, ha hozzászokunk ehhez a tényhez, de engem zavart.

Van egy ennél sokkal nagyobb probléma. Ez pedig a frekvenciák megjelenése. Van egy idegesítő középtartomány ami ki van emelkedve, ez elviszi az erdőbe az embert, nagyon könnyű hibásan keverni az anyagot ezáltal. Illetve a magas tartomány már túl erős, túl harsány, hamar elfárad az ember a hallgatásában, ugyanakkor ez is félrevezetheti az embert keveréskor. Nyilván a hátlapon a magas frekvencia vágható, de nem tökéletes az eredmény.

A hangfal búg. Hiába a szimmetrikus kábel, hiába minden, ezt az alap búgást akkor is hallja az ember ha nem akarja. A legtöbb esetben nem zavart, de akad már olyan helyzet is, amikor igen.

A hangfalat egy rövid ideig le akartam cserélni a Kali Audio IN-8 hangfalra, de rájöttem, hogy az visszalépés lett volna. A két hangfal képességei eltérőek, de hiába a Focal magas frekvenciás csalása, még így is pontosabb keverést lehet vele végrehajtani mint a Kali Audióval. Az bár egy lineárisabb darab, bizonyos frekvenciákon eltűnik a részletgazdagság, míg a Focal-nál ez nem jelentkezik. Úgyhogy egyelőre marad a Focal, de tettem egy próbát. Vettem egy DBX grafiikus EQ-t és a helyére igazítottam a számomra problémás frekvenciákat. Így a hangfal felé haladó jel már módosított. Ez nem a legjobb megoldás általában, de a Focal-nál nem éreztem a hátrányát. Úgy vélem, hogy ez a hangfal kisebb költségvetésű stúdiókban így már megállja a helyét.