A napokban robbant egy kisebb bombahír, miszerint DENIZ legújabb klipjét törölte a Youtube szerzői jogsértés miatt. A problémát az okozta, hogy a klipben felhasználták egy modell fotóját, de a fotóst senki nem kereste meg a kép engedélyeztetése miatt.

DENIZ végül egy videót tett közzé, amelyben elmagyarázta a tényeket, és részben a fotóst okolta a probléma miatt.

Ennek kapcsán kell pár észrevételt megemlítenem, amely sajnos igaz a társadalom nagy részére. Ma Magyarországon tulajdonképpen szinte senki nem tudja mire terjed ki a szerzői jog és a szerzőt mi illeti meg. A konkrét példa gyakorlatilag bárkivel előfordulhat más köntösben. Például egy plakát esetében. Ha vannak DJ. ismerőseink a Facebookon, biztosan láttuk a plakátjaikat, de azoknak a plakátoknak a zöme olyan alapanyagból készül amelyet a Google képkeresőjében is megtalálhatunk. Például diszkógömb, vagy színes háttér. Azonban abba már szinte senki nem gondol bele, hogy ezek ugyanolyan jogvédett tartalmak mint egy zene. A grafikusok zöme mégis használja. Ennek okán az emberek természetesnek veszik, hogy a képeket úgy használhatják ahogy csak akarják. Jól látszik a példa az emberi tudatlanságra a DENIZ videója alatt látható negatív kommentek sokasága . Pl.: „pereld be a gyártási költségekre ezt a köcsög fotóst, hadd szopjon a gecije”

A Cikk célja nem az, hogy bárkit lejárasson, de személyes véleményem, hogy DENIZ se jól kezelte ezt a dolgot, leginkább pont azért, hiszen ő is benne van az iparban, ha valakinek tudnia kellene, mire terjed ki a szerzői jog, az ő. Egyébként úgy hiszem a kép a klipbe nem úgy került bele, hogy bárki is azt gondolhatta volna, hogy ebből ilyen probléma lehet. Nem is gondoltak rá, hogy ez hiba lesz, pont azért, mert sokszor még a szakmabéliek sincsenek tisztában azzal, hogy mit lehet és mit nem. Egy fotó egy lányról és kész. A fotós eszükbe se jutott. Azt hiszem nekem se jutna az eszembe egy ilyen helyzetben.

Szóval mielőtt vitába szállunk, érdemes utána járni a dolognak. A konkrét esetben a fotósnak joga van többek közt a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására.

 • minden egyes felhasználás engedélyezésére
 • A szerző engedélye szükséges a mű sajátos címének felhasználásához.
 • A szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga.
 • Joga van továbbá:

 • A mű nyilvánosságra hozatalára
 • A név feltüntetésére
 • A mű egységének védelmére
 • Ezek magával vonják azt, hogy a szerzőt mindenképpen meg kellett volna keresnie a gyártó cégnek. Ez ebben az esetben nem történt meg és úgy gondolom, hogy ez kitűnő tanulópénz a többi tartalomgyártó számára is, hiszen ezeket a látszólagos formaságokat érdemes betartani, ha nem akarunk problémát.

  Eltekintenék attól, hogy a fotós emberileg milyen lehet, ugyanis nem ismerem. DENIZ videós elmondása alapján kicsit arrogánsnak tűnik, de az emberi stílus teljesen független attól, hogy a fotósnak egyébként teljesen igaza van. Teljesen érthető, ha valaki másképp gondolja, hiszen egy fotót egy tizedmásodperc alatt el lehet lőni, de azt meg kell értenünk, hogy a fotós munkája nem csupán a fotó ellövéséről szól. Egy normális fotós tisztában van azzal, mikor mit kell tenni, hogy a kép a megfelelő legyen és ilyenkor nem csak a szemére, de a tapasztalatára is hagyatkozik. Egy átlagembernek lövése sincs az F értékről, vagy arról mi az az iso 100. Tehát tévedés egy profi fotós képességeit összehasonlítanunk a mobiltelefonunk fotózási képességeivel.

  Nyilvánvaló, hogy a konkrét esetben a kép nem tesz hozzá sokat a kliphez, de jogi helyzetben ez lényegtelen. Más szemszögből nézve, ha én zeneszerzőként felhasználnám életem legbonyolultabb mestermunkájában DENIZ egy nyögését amelyet kivágok valamelyik számából és ezt kereskedelmi forgalomba teszem, onnantól DENIZ simán kopogtathatna az ajtómon és tarthatná a markát.

  Ezek után fel kell tenni a kérdést, hogy miért lett törölve a klip a Youtube-ról? Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a fotós jelezte a Youtube felé a bizonyított jogsértést. Ez véleményem szerint már csak az utolsó utáni lépés. Szándékosan így már csak akkor szívatnék meg bárkit, ha az alpári módon közeledne az igényemhez.

  Bizonyított jogsértés bejelentésekor a Youtube automatikusan törli a jogsértő videót, függetlenül a jogsértő tartalom hosszára. Illetve, ha a jogsértés bizonyított, akkor 90 napra korlátozzák az adott fiókot. A Youtube nem jár el elnézőként semmilyen videóval, minden esetben törlés és eltiltás jár, ha a videó BIZONYÍTOTTAN jogsértést követ el és ez a bejelentés egy magánszemélytől-cégtől, származik. Vannak azonban olyan esetek ahol a videó csak tiltásra kerül, vagy a videó hangja elnémul. Ez jellemzően olyan esetekben merül fel, ahol tartalomegyezés van és a videó eredeti feltöltője nem járult hozzá a saját csatornáján kívüli felhasználáshoz. A tartalomegyezést a Youtube rendszere automatikusan szűri.

  Elmondható, hogy DENIZ videójának esetében ez a törlés mindenképpen túlzó és egyáltalán nem helyes gyakorlat. Azt hiszem én is ideges lennék egy hasonló helyzetben. De a Youtube politikájával nem nagyon lehet harcolni.

  Az egyetlen lehetőség, hogy leellenőrzött jogtiszta tartalmat teszünk a csatornánkra. Erre az egyik megoldás a Creative Commons licenc alá tartozó anyagok használata. Ez ez lehet zene és kép egyaránt. Az ilyen jelölésű tartalmak vagy szabad felhasználásúak, vagy minimális megkötéssel használható tartalmak. A másik lehetőség a szerződéskötés!

  Zene esetében az egyik hasznos oldal a Google szolgáltatása, a Youtube hangkönyvtár, ahol ingyenesen használható zenei tartalmakat találhatunk. Figyeljünk oda a licenszre, hogy milyen feltételekkel használhatóak fel ezek a dalok, mert vannak köztük olyanok amelyek üzleti célú felhasználásra nem engedélyezettek, de akadnak amelyek igen.

  Végezetül mielőtt pálcát törnénk valaki felett, vegyük tudomásul, hogy az éremnek két oldala van. Deniz sem volt szent ezzel a Facebook videóval, a fotós sem volt szent, mert töröltette a videót és a klip gyártója sem volt a helyzet magaslatán. Valahol mindenkinek igaza van és senkinek sincs.

  Update: Sikerült Deniz-nek és a kivitelező cégnek barátilag megegyezni a fotóssal, a Lalala című klip újra elérhető a Youtubeon.

  További cikkek

  Comment Form is loading comments...