Behringer Tube Ultra Q. Használni vagy elfelejteni?

Talán pár embernek gondot okozhat, milyen EQ-t vásároljon, ha kevés pénzből gazdálkodik. Pár évvel ezelőtt szembesültem én is ezzel a problémával, mivel a költségvetés szűkös volt, de masteringre kellett volna egy Parametrikus EQ. Mastering folyamatokra alapvetően alkalmasabb a parametrikus EQ a grafikus helyett, ezért beszűkültek a lehetőségeim. Végül a jó régi Behringer EQ-ra esett a választásom. A puding próbája az evés. A funkcióit tekintve minden benne van ebben a készülékben ami kell, így örültem, hogy mindent úgy tudok majd megoldani vele, ahogy terveztem. Azonban minél többet használtam, annál egyértelműbbé vált, hogy ez az EQ nem erre lett kitalálva.

Bár az eszköz teszi a dolgát, sajnos nagyon belenyúl a hangba és itt ezt most rossz értelemben mondom. A Warmth tekerők segítségével a csövek egy plusz ízt adnak a bemenő jelre, azonban míg a Behringer kompresszoromon ez a hatás határozottan kellemes, itt ez nagyon sokat ront a helyzeten. Talán egy csőcsere megoldhatja ezt, de a gyári csövek inkább rontanak a jel szépségén, így ezt inkább mellőzni kezdtem.

Az EQ a mély és mélyközép tartományokban erős fázistorzítást okoz, ez annyira hallatszik, hogy itt ért véget az EQ mastering célú alkalmazása. Hangra egyébként tisztességes az eszköz, ha nincsenek jelentős változtatások a jelben. Az is természetes ezeknél az eszközöknél, hogy bizonyos mértékű fázistorzulás jelentkezik rajtuk, de itt ez feltűnően sok volt a sztereó hangokon. Azonban ha nem additív a módosítás, tehát bizonyos frekvenciákat csökkenteni akarunk, akkor egész jól működik.

A készülék tehát mastering célra teljesen alkalmatlan. Ezelőtt 20 évvel még volt ok a használatára, de ma már egy használt Dbx grafikus EQ is simán jobban kezeli a fázistorzítást.

Van azonban egy terület, ahol megtaláltam az eszköz értelmét. Énekfelvételnél hasznát veszem, mivel a jelút itt monó és a közép-magas, magas tartományokat az eszköz jól kezeli. Hogy ajánlanám-e másoknak a készüléket? Gitárra, énekre megfelelőnek találom, de ma 2022-ben már kismillió olyan eszköz van ami alkalmas mindezekre. Szóval alapvetően nem javaslom a használatát. Keress inkább valami másik eszközt!